Прага и зологичекста градина

Мислех това да е последната публикация за Прага. Но това е рад, за който винаги има какво да се каже. Така че очаквайте и ледващата публикация да е за там.


  https://maps-prague.com/prague-zoo-map Това е линк към същата карта но на голям размер.

сайта на парка, за да го разгледате:
https://www.zoopraha.cz/en


Както виждате паркът е много голям. ( само 580 000 кв.м , в сравнение в София зологическата градина е 360 000 кв.м. - все едно половин парк отгоре по-голям е в Прага) . Разделен е на сектори в зависимост от климата - студен, умрене и горещ. Това е показано с различни цветове. Освен това са означени животните със картинки и думи, на английски, и е показано мястото където да ги видите.
Много е лесно да се ориентираш в парка, не само по тази карта, но и по многото големи сложени навсякъде вътре.



Най-първо се отбихме при бялата полярна мечка.  Много е голяма а трудно се снима. През цялото време си плуваше и не беше в настроение за снимки.



След това минахме покрай Шимпанзето. Много е забавен, защото имитира хората и прави разни негови номера. Няма как да не се разсмее човек.
Въпреки, че се смятаме за по-еволюирали и можещи от тях, по последни данни те също не са за подценяване- събират боклука отделно и работят със смартфони. На мен ми звучи дори по-добре от човек :)





Сега ще видите Казуар. Счита се за най-опасната птица в целия свят. На височина достига 1,80 а на килограми 60 кг- като един истински човек. Но се различава с огромните си остри и дълги нокти. Ще се убедите от снимката. Напада дори стопаните си, ако и се отдаде възможност. Не подценявайте знака за опасност на табелата!
Но въпреки това е много красива, впечатляваща птица.

Аз ще ви покажа сега, нещо по-впечатляващо. А именно цяло семейство жирафи.  Толкова големи и изящни животни. И колко малки изглеждаме ние в сравнение с тях.
Разполагат с много голямо открито пространство. Е, имайки предвид размерите на парка всички животни си се ширят там.


Сега ще ви покажа една костенурка. Не я подминавайте.

Това е така известната Слонска костенурка от остров Галапагос. Всички помним като сме учили за тях в 5ти клас и сме си представяли голямо парче земя осеяно с костенурки с човешки размери..Е, може да не са с човешки размери, но достигат 400 килограма ... Какво ядат тези костенурки хахаха


Сега ще ви покажа Розово Фламинго. Много е високо, а в същото време много леко- едва 4 кг. Е, и ние да ядяхме само планктон и ракоообразни сигурно щяхме да сме така :)
Не вярвам някой някога да ги е видял и да си е помисл ,,Брей, колко са грозни,, .
Природата си знае работата :)

Сега завършвам публикацията с едни любимци на всички. Пингвино любимо.
Големи сладури в малък размер. Много игриви и забавни и страхотни модели за фотосесии.
Имат си закрито помещение, а тези които ще видите бяха отвън на басейна.
Мисля, че всички знаем по някой интересн факт за тях. Но ще ви припомня, че като изберат спътника си в живота стоят с него докато смъртта не ги раздели наистина. И освен това мъжкият ухажва любимата си като и дава блестящи камъчета. Ако тя ги приеме значи е съгласна на обвързване.
Ако се сещате за друг интересен факт може да го споделите в коменатрите :)

 Има твърде много неща, които да споделя с вас, и много бих се радвала, ако ви е харесало, за да продължавам да го правя.
Няма как да си тръгнете без усмивка на лицето то това място :)

Добре наистина последно. Само няколко патета. Обещавам. Да не си помислите че нямат.
И няколко интересни животни, чиито имена искам вие да ми кажете :)

Последната ми е любима. Надявам се, че сте се впечатлили достатъчно, за да посетите това място. Уверявам ви, че това далеч не е всичко. Имайте предвид, че няма как в една статия да сложа всички снимки и информация за всяко животно. А и така ще се загуби интереса ви сами да откриете нещо ново там, за което не съм споменала в статията.

Ще ви покажа как изглежда билета от зологическата. Много е оригиален.

Има много хубави тоалетни в парка. Големи, светли, чисти, с много кабинки и големи огледала. Много се впечатлих от това. Винаги заредени с тоалетна хартия. 

Сега завършвам с една панорамна снимка от зологическата . Няма да ви казвам как да стигнете до нея, за да ви заинтригувам повече.
За да я видите и вие трябва да се качите на високо. Ако се страхувате ще изпуснете много :)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Yoana Yokko ми прати ...какво?

Добра кутия за добро ежедневие. Good box

Кибрит и био козметика