Прага - град на емоции и красота

Мислех да публикувам утре, но не се стърпях. Искам да споделя с вас мооето първо посещение на Прага.
Прага е столицата и най-големият град на Чехия. Разположен е на река Вълтава. Не случайно е наричан един от най-крависите градове в света.
Първото нещо, което видях е Пражкия часовник - много известен главно с това че е най-старият работещ часовник от 1440 година и показва не само часа, но и положението на планетите и звездите.

На всеки час излизат едни човечета и танцуват и са супер готини.

Второто нещо е площада точно до чаосвника. Този площад не е най-огромния на света със сигурност, но наистина впечатлява с голямото открито пространство където постоянно има различни хора на изкуството или пеят, или танцуват, или свирят, или има мимове, или всичко на едно. Най-силен спомен за този площад ми е как правеха огромни сапунени балони и всички деца се радваха. Аз също им се радвах хД

Много е красив и заради сградите и тяхната архитектура, които придават чувство за винтидж. Старото се връща на мода :)


Вечер площада става много красиво осветен и прекрасно място за романтична разходка. Трудно е да се опише за каква красота става въпрос, затова ще прикача една снимка, колкото да ви заинтригувам, а вие сами да отидете да се убедите на място.

Ако някога искате да се почувствате като в приказка, това е и мясотото и времето. 

Измежду тези малки улички около площада се намира една църквичка малка. Не съм я снимала, защото беше забранено, но е много тайнствено да я намериш.


Следващото място, което искам да споделя с вас и вярвам, че е най-красивото място в цяла Прага е Карлов мост ( Charles Bridge).  Той води към Стария град където е и Замъка. За Замъка ще говоря малко по-надолу..
Името на моста идва от Карл IV , койот полага първият камък на моста в днешния му вид пред 19 век. 
По цялото протежение на моста има 30 статуии, като сред тях можете да видите братята Кирил и Методий. 
Много е романтично късно вечер да се спрете на моста и да се взирате в реката, докато ммузикантите свирят около вас и светлините се отразяват във водаата. 







Под моста минават много туристически корабчета, на коит можете да се качите за две дължини  на реката. Има няма 200 метра. И не се притеснявайте изобщо не карат бързо. 

В турситческите корабчета се предлагат напитки ако желаете да си закупите. 
По реката има много патици и лебеди и ви правят компания докато се наслждавате на гледките. Освен това има човек,  който обяснява коя сграда каква е , около тези, до които минавате. 

И сега за последно в този пост ще пиша за Замъка.
 Датира от  IX век, когато е седалище на князете на Бохемия, по-късно и на някои свещено-римски императори.
Най-голямата забележитленост е  Катедралата Св. Вит, която се казва така в чест на най- важните чешки светци. Тя е изцяло в готически стил.
Представлява ротонда и е първата църква в такава форма. Строежът на църквата е започнат 1344 година и е прекратен през Бохемските войни,  но след това се възстановява.
Розетният прозорец над главния портал, който представя библейски сцени от Сътворението, е проектиран от Франтишек Кисела през 1925 – 1927 г.




Надявам се да ви е харесал първия пост за Прага. Очаквайте продължението съвсем скоро в следващия пост. :) 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Yoana Yokko ми прати ...какво?

Добра кутия за добро ежедневие. Good box

Кибрит и био козметика